فهرست مطالب

بیمارستان - سال بیستم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله بیمارستان
سال بیستم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پگاه سلیمی پرمهر، مانی یوسف وند، مهناز میرصانع، ناصر یوسف زاده کندوانی* صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف تدوین پرسشنامه ی رضایت شغلی و بررسی روایی و پایایی آن در راستای ایجاد ابزاری مناسب برای اندازه گیری رضایت شغلی در میان کارکنان مجتمع بیمارستانی یاس انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، از روایی صوری، نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی برای بررسی روایی و جهت بررسی پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ و روش دو نیمه کردن در بین 150 نفر از پرسنل درمانی استفاده شد. در پرسشنامه نهایی چهار حیطه: سبک رهبری، ماهیت شغل، نظام پاداش، ارزیابی عملکرد و جو سازمانی به عنوان حیطه های اصلی مورد بررسی قرار گرفت. برای گزارش میانگین متغیرهای کمی در سطوح مختلف متغیرهای کیفی به وسیله آزمون آنالیز واریانس (آنوا) آزمون و بررسی شد.

    نتایج

    از تعداد 150 نفر شرکت کننده در مطالعه تعداد 111 زن و 39 مرد بودند. نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی دارای مقادیر قابل قبول بوده است. پایایی پرسشنامه نیز از روش آلفای کرونباخ برابر با 0.92 گزارش شد که نشان از قابل قبول بودن همسانی درونی پرسشنامه دارد. حیطه سبک رهبری با میانگین (4.91 ± 10.53) کمترین میزان رضایت و حیطه ماهیت شغل با میانگین (7.05 ± 21.24) بیشترین میزان رضایت را به همراه داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که پرسشنامه رضایت شغلی یاس از اعتبار و قابلیت اطمینان کافی برای ارزیابی میزان رضایت شغلی در میان کارکنان مراکز درمانی برخوردار است. همچنین میزان رضایت شغلی در اکثر حیطه های بررسی شده متوسط بوده است.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، کارکنان مراکز درمانی، اعتبارسنجی پایایی، روایی
  • بهشته جبلی، محمد ورهرام، مهدی کاظم پور، شیرین اسماعیلی، حبیب امامی، الهام قازانچایی* صفحات 11-18
    مقدمه

    پس از افزایش موارد ابتلا و گسترش جهانی ویروس کووید 19، مراکز درمانی بدنبال این بحران با تعدادی از مشکلات و چالش ها مواجه شدند. متولیان نظام سلامت در کشورهای مختلف جهان به منظور افزایش کیفیت و ایمنی خدمات درمانی و مدیریت بهینه آن ها چه در شرایط بحرانی و چه در شرایط غیر بحرانی روش های متعددی را به کار گرفته اند که تعهد سازمان را به ارتقای کیفیت افزایش می دهند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک پژوهش مقطعی تحلیلی می باشد. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته بر اساس 903 استاندارد اعتباربخشی ابلاغی وزارت بهداشت با روش نمونه گیری در دسترس از 326 نفر از کارکنان مرکز مسیح دانشوری در سال 1399 جمع آوری شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 22 تجزیه وتحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد از میانگین 8 حیطه مرتبط با استانداردهای اعتباربخشی، مشارکت کنندگان در حیطه های اخلاق حرفه ای و رعایت حقوق گیرنده خدمت، کنترل عفونت، بهداشت محیط و پسماند بیشترین رعایت را در شرایط اضطرار کووید 19 ذکر نمودند و حیطه های مدیریت بالینی و ایمنی بیمار در رده های بعدی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نظر مشارکت کنندگان، رعایت حیطه های بهداشت محیط و پسماند، حقوق گیرنده خدمت و کنترل عفونت در مواجهه با اپیدمی کرونا کاربردی تر بوده است. به نظر می رسد اصول اعتباربخشی به عنوان استاندارهای بهبود کیفیت مورد پذیرش قرار گرفته است و می تواند راهنمایی موثر در آمادگی مواجه مراکز درمانی در شرایط اضطرار باشد.

    کلیدواژگان: استانداردهای اعتباربخشی، اپیدمی کووید 19، بیمارستان
  • سید هادی حسینی، سید محمدهادی موسوی*، مصطفی اسماعیلی صفحات 19-28
    مقدمه

    بیمارستان ها به دلیل ماهیت پیچیده محل تعارضات بوده و الزام به داشتن هوش هیجانی برای مدیریت اثربخش آن مطرح می باشد؛ یافته های متناقضی در همبستگی ویژگی های فردی با هوش هیجانی و مدیریت تعارض وجود دارد، لذا این مطالعه با هدف بررسی دقیق همبستگی این موارد در بین مدیران رده های مختلف بیمارستانی به انجام رسید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1398 در میان 100 نفر از مدیران ارشد و میانی 8 بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران با پرسشنامه سه قسمتی: ویژگی های فردی، هوش هیجانی و راهبردهای مدیریت تعارض به انجام رسید. جهت تحلیل نتایج از 20SPSS و آزمون های پیرسون، t و آنالیز واریانس استفاده گردید.

    نتایج

    میان حیطه های هوش هیجانی با حیطه راهبرد راه حل گرایی مدیریت تعارض رابطه معنادار مستقیم مشاهده شد (001/0  <P). همچنین همبستگی معنادار مستقیم میان: سن، وضعیت تا هل، رشته تحصیلی، پست سازمانی، سابقه کار و سابقه کار در پست مدیریتی با هوش هیجانی مشاهده گردید و میان راهبردهای عدم مقابله و راه حل گرایی به ترتیب با سن و سابقه کار روابط مستقیم و معنادار برقرار بود. (05 /0  <P)

    نتیجه گیری

    لازم است برای ارتقای هوش هیجانی و بهبود مدیریت تعارض در بیمارستان ها اقدام مقتضی صورت پذیرد و با توجه به روابط معنادار و مستقیم مشاهده شده می توان به ویژگی های فردی مرتبط با هوش هیجانی و مدیریت تعارض برای گزینش مدیران مربوطه توجه نمود.

    کلیدواژگان: ویژگی های فردی، هوش هیجانی، مدیریت تعارض، مدیران بیمارستان
  • فرزانه فولادی*، معصومه فولادی صفحات 29-41
    زمینه و هدف

    پاندمی کووید-19 و پیک های همه گیری فشار مضاعفی بر سیستم درمان وارد می کند، در این بحران تاب آوری کادر پرستاری از اهمیت بسزایی برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان فرسودگی شغلی و تاب آوری در کادر پرستاری خط مقدم در مناطق پرخطر در زمان شیوع کووید-19 صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و جامعه پژوهش آن کادر پرستاری کل ایران است. بر اساس آمار وزارت بهداشت جامعه آماری این پژوهش برابر با 125369 نفر است. در این پژوهش به کمک ابزار پرسشنامه محقق ساخته و با توزیع خوشه ای بین 384 نفر اطلاعات جمع آوری شده است. تجزیه وتحلیل اطلاعات در این پژوهش توسط نرم افزار SPSS و SMART-PLS صورت گرفته است.

    نتایج

    بر اساس یافته های مطالعه تمامی اطلاعات گردآوری شده نرمال هستند. نتایج تحلیل عاملی به دست آمده رابطه معنادار معکوس بین تاب آوری و فرسودگی شغلی را نشان می دهد و هم چنین احساس موفقیت فردی به عنوان یکی از گویه های فرسودگی شغلی تاثیر بسزایی در تاب آوری دارد.

    نتیجه گیری

    لازم است برای افزایش تاب آوری کادر پرستاری در این شرایط به عوامل موثر در فرسودگی شغلی آن ها اهمیت ویژه ای قایل شد و برای کاهش آن برنامه ریزی نمود. در این مسیر می توان با تدوین برنامه های آموزشی و تغییر در سبک ارایه خدمت احساس عدم موفقیت فردی و در نتیجه فرسودگی شغلی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کادر پرستاری، تاب آوری، کووید 19، مدل معادلات ساختاری
  • راحله پنجه کوبی، فرزاد فیروزی جهانتیغ* صفحات 42-50
    زمینه و هدف

    با بالا رفتن دشواری ها، سطح عدم اطمینان و خطر موجود در زنجیره تامین افزایش می یابد. دارو یک محصول راهبردی است و به صورت مستقیم با سلامتی جامعه ارتباط دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی عوامل خطرزنجیره تامین دارویی با روش های هوش مصنوعی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    با مرور متون و مصاحبه با 6 نفر از کارشناسان خبره که دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی بودند و تجربه ای بین 7 تا 15 سال در زمینه خطر و زنجیره تامین دارو داشتند، عوامل خطر شناسایی شدند. در نهایت با استفاده از شبکه های عصبی پرسپترون چندلایه و ماشین های بردار پشتیبان با توابع کرنل خطی، چندجمله ای و پایه شعاعی در دو کلاس کم خطر و پرخطر در نرم افزار پایتون طبقه بندی گردیدند.

    نتایج

    22عامل در 5 دسته دارایی، شبکه حمل و نقل، دولت و بازار، راهبردی و تهیه و تامین کننده شناسایی و با استفاده از شبکه های عصبی طبقه بندی شدند. تغییرات بهره و تورم، تغییرات نرخ ارز، عدم انعطاف پذیری در تولید و اختلال در خدمات مشتری به ترتیب بیشترین اهمیت را در خطرهای زنجیره تامین دارو دارند. نتایج معیارهای ارزیابی نشان داد، مدل پرسپترون چندلایه عملکرد بهتری نسبت به ماشین های بردار پشتیبان با توابع کرنل خطی، چندجمله ای و پایه شعاعی داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که شبکه های عصبی مصنوعی قادر به طبقه بندی عوامل خطر زنجیره تامین دارو با دقت قابل قبولی هستند. در نتیجه طبقه بندی عوامل خطر با دقت 07/97% نشان دهنده توانایی بالای شبکه پرسپترون چندلایه در ارزیابی خطر زنجیره تامین دارو است.

    کلیدواژگان: خطر، مدیریت خطر زنجیره تامین، شبکه عصبی، مدیریت زنجیره تامین دارو
  • سپیده صفاوردی خان، اصغر آقایی هشتجین، آیدین آرین خصال* صفحات 51-63
    مقدمه

    تحلیل علل ریشه ای به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای مدیریت حوادث بوده که هدف آن شناخت دلایل واقعی یک مسیله و پیدا نمودن راه هایی جهت حذف این علل است. جراحی از جمله حیطه هایی است که امکان بروز خطای بالینی در آن قابل توجه است. بنابراین، هدف این مطالعه، تبیین نقاط ضعف و چالش های کاربرد تحلیل علل ریشه ای وقایع جراحی و شناخت تجربه کارکنان پیرامون فناوری مذکور است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کیفی و از طریق مصاحبه با خبرگان در سال 1400 به انجام رسید. با 20 نفر از تیم تحلیل علل ریشه ای شاغل در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران مصاحبه شد. پس از پیاده سازی مصاحبه ها، از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 به منظور تحلیل محتوای موضوعی و استخراج مفاهیم مرتبط با اهداف پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    اکثریت افراد مشارکت کننده زن، سرپرستار، دارای سن 30 تا 40، سابقه کار 11 تا 15، و شاغل در بیمارستان هاشمی نژاد بودند.  مهمترین نقاط ضعف شناسایی شده برای تحلیل علل ریشه ای شامل نقص در اجرای صحیح فرآیند تحلیل علل ریشه ای و عدم مشارکت افراد، بیمارستان ها و دانشگاه ها در این فرآیند بود.

    نتیجه گیری

    مدیران و سیاست گذاران سلامت باید در جهت کاهش نقاط ضعف تحلیل علل ریشه ای از طریق تشریح ضرورت این فرآیند، تحلیل علل ریشه ای بلافاصله پس از هر رخداد بالینی، ارزیابی اثربخشی تحلیل علل ریشه ای، ارایه بازخورد کافی از سوی مقامات بالادست درمانی، فرهنگ سازی تحلیل علل ریشه ای، تامین امکانات لازم برای انجام این تحلیل ها، ارایه دستورالعمل های شفاف تشویق و تنبیه کارکنان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: تحلیل علل ریشه ای، جراحی، مطالعه کیفی، ایران
  • بهاره هاشمی مقدم*، محمدرضا کریمی علویجه، نجیمه السادات کیانوش فرد، شهین ابراهیم بابایی صفحات 64-78
    مقدمه

    امروزه مفهوم رضایتمندی بیماران در تمام دنیا در حوزه مراقبت های پزشکی اهمیت بسیار ویژه ای یافته است و سهم عمده این رضایتمندی متاثر از کیفیت و تنوع خدمات هتلینگ بیمارستان هامی باشد. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر کیفیت خدمات غیرپزشکی (هتلینگ) بیمارستان ها بر رضایت گیرندگان خدمت با تاکید بر نقش واسط رضایت از خدمات پزشکی در بیمارستان های شهید فیاضبخش، شهید هاشمینژاد و مسیحدانشور است.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع کاربردی و توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل گیرندگان خدمات در بیمارستان های مورد مطالعه به تعداد 48043 بوده است. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده نسبتی قضاوتی می باشد. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده گردید. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه ی محقق ساخته جمع آوری گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیات از آمار توصیفی و استنباطی (کولموگروف-اسمیرنوف، تی دونمونه، آنووا، همبستگی پیرسون و رگرسیون دو متغیره) از طریق نرم افزارSPSS22 و همچنین به منظور بررسی برازش مدل و تحلیل عاملی تاییدی از نرم افزار لیزرل و جهت سنجش اهمیت و وزن متغیرهای مورد بررسی، از روش آنتروپی شانون استفاده شد.

    نتایج

    شناخت وزن و اولویت هر یک از متغیرهای تحقیق نشان می دهد، به طورکلی دیدگاه گیرندگان خدمت در زمینه خدمات غیرپزشکی بیمارستان ها، خدمات طی درمان، خدمات نظافت و بهداشت، خدمات رفاهی، منابع انسانی، ساختمان و تاسیساتو تغذیه بیمار، به ترتیب دارای بیشترین به کمترین وزن و اولویت می باشند.

    نتیجه گیری

    رضایت گیرندگان خدمات غیرپزشکی در وضعیت معمولی قرار دارند.با برقراری سیستم مدیریت مشارکتی و تشخیص اولویت ها و نیازهای درمانی آن ها، این وضعیت را به حالت مطلوب برسانند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، خدمات غیرپزشکی، رضایت گیرندگان خدمات
  • عباسعلی رستگار، مهدیه ویشلقی* صفحات 79-90
    زمینه و هدف

    قلدری سازمانی منجر به ایجاد شرایط استرس زای غیرقابل کنترلی می شود که افراد نمی توانند با ذهنی آسوده وظایف خود را انجام دهند و دچار پریشانی و خستگی عاطفی و تحلیل رفتگی می شوند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر قلدری سازمانی بر خستگی عاطفی با میانجی گری پریشانی روانشناختی پرستاران می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش، پرستاران بیمارستان شریعتی تهران می باشند. بر مبنای نمونه گیری تصادفی ساده، 148 پرسشنامه صحیح عودت داده شد و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS داده های پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه قلدری سازمانی اینرسن و همکاران (2009)، پریشانی روانشناختی کسلر و همکاران (2003) و خستگی عاطفی مسلج و جکسون (1981) استفاده شده است.

    نتایج

    قلدری سازمانی بر خستگی عاطفی پرستاران تاثیر مستقیم و معناداری دارد و به طور غیرمستقیم از طریق میانجی گری پریشانی روانشناختی بر خستگی عاطفی پرستاران تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر در زمینه قلدری سازمانی و پریشانی روانشناختی پرستاران نوآوری هایی به همراه داشته است و به مدیران و سرپرستان بیمارستان ها در درک تاثیرگذاری قلدری سازمانی بر خستگی عاطفی پرستاران کمک می کند تا با فراهم نمودن شرایط مساعد کاری مانع از بروز خستگی عاطفی در کارکنان شوند همچنین با توجه به تاثیر قلدری سازمانی بر پریشانی روانشناختی، مدیران با ایجاد جوی دوستانه باعث شوند تا چنین حالات روانشناختی در پرستاران رخ نداده و با روحیه و انگیزه بالایی بتوانند در راه خدمت به مردم گام بردارند.

    کلیدواژگان: قلدری سازمانی، خستگی عاطفی، پریشانی روانشناختی، بیمارستان شریعتی تهران
|
  • Pegah Salimi Pormehr, Mani Yousefvand, Mahnaz Mirsane, Naser Yousefzadeh Kandovani* Pages 1-10
    Background and Objectives

    the  purpose of this study was to assess the validity and reliability of the Yas Job Satisfaction Questionnaire in order to develop a useful tool for measuring and evaluating job satisfaction among Yas Hospital Complex staff.

    Materials and Methods

    Face validity, content validity ratio, and content validity index were used to evaluate the questionnaire's validity and reliability. Cronbach's alpha and the halving technique were used among 150 medical personnel in this cross-sectional study The key elements of the final questionnaire were four dimensions of leadership style, job nature, reward system, performance appraisal, and organizational climate.To report the mean of quantitative variables at different levels, qualitative factors were evaluated and analyzed using analysis of variance (ANOVA).

    Results

    There were 111 females and 39 males among the 150 participants. The content validity ratio and content validity index were both acceptable.Cronbach's alpha method reported a reliability of 0.92 for the questionnaire, indicating that the internal reliability is acceptable.The lowest level of satisfaction was in the leadership style dimension, with an average of 10.53 4.91, while the highest level of satisfaction was in the job nature dimension, with an average of 21.24 7.05.

    Conclusion

    The Yas Job Satisfaction Questionnaire has acceptable validity and reliability to assess the level of job satisfaction among medical staff, according to the findings of this study. Furthermore, job satisfaction was moderate in most of the dimentions surveyed.

    Keywords: Job satisfaction, Medical Staff, Reliability, Validity
  • Beheshteh Jebelli, Mohammad Varahram, Mehdi Kazempour-Dizaji, Shirin Esmaeili, Habib Emami, Elham Ghazanchaei* Pages 11-18
    Introduction

    After the increase in the incidence and global spread of Covid-19 virus, medical centers faced a number of problems and challenges following this crisis. In order to increase the quality and safety of medical services and their optimal management, both in critical and non-critical situations, health care providers in different countries of the world have used various methods that increase the organizational commitment to improve quality.

    Method

    This study is a cross-sectional analytical research. Data were collected through a researcher-made questionnaire based on 903 accreditation standards notified by the Ministry of Health by available sampling method from 326 employees of Masih Daneshvari Center in 2021. Data were analyzed using SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that out of an average of 8 areas related to accreditation standards, participants in the areas of professional ethics and compliance with the recipient of services, infection control, environmental health and waste management mentioned the most compliance in the emergency situation caused by Covid-19 and areas of clinical management and patient safety were ranked next.

    Discussion and conclusion

    According to the participants, observing the areas of environmental health and waste, service recipients and infection control has been more practical during Corona pandemic. The principles of accreditation seem to be accepted as quality improvement standards and can be an effective guide in preparing medical centers for emergency conditions.

    Keywords: Accreditation Standards, Covid-19 pandemic, Hospital
  • Seyed Hadi Hosseini, Mohammad Hadi Mousavi*, Mostafa Esmaeili Pages 19-28
    Introduction

    Hospitals have conflicts because of their complex nature, so they need managers with high emotional intelligence for effective conflict management. There are contradictory results in the correlations between demographic characteristics, emotional intelligence and conflict management; therefore, this study was conducted to investigate the correlation between them in different managerial levels of the hospitals.

    Material & Methods

    This analytical observational study was conducted on 100 senior and middle level managers (samples) of 8 selected hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences in 2019.  We used a three-part questionnaire: Demographic characteristics, Emotional intelligence and Conflict management strategies, to collect data. SPSS 20 and statistical correlation tests including Pearson, t-test and analysis of variance were used for data analysis.

    Findings

    There was a significant direct relationship between the mean score of emotional intelligence and its domains with problem-solving strategy (P <0.001). Also, statistically significant correlations were observed between age, marital status, major, organizational position, and work experience in a managerial position with emotional intelligence (P <0.05). In addition, there was a direct and statistically significant relationship between avoiding and problem-solving strategies with age and work experience, respectively (P <0.05).

    Discussion & Conclusion

    It is necessary to take appropriate action to raise emotional intelligence and improve conflict management in hospitals, and according to the significant and direct relationships that observed, we can pay attention to select relevant managers for the hospitals.

    Keywords: Demographic Characteristics, Emotional Intelligence, Conflict Management, Hospital Managers
  • Farzaneh Fouladi*, Masoumeh Fouladi Pages 29-41
    Background

    Covid-19 pandemic peak put additional strains on healthcare system. In this crisis, the resilience of nursing staff is critical. This study aimed to investigate the relationship between burnout and resilience in frontline nursing staff working in high-risk areas during the outbreak of Covid-19 pandemic.

    Materials and Methods

    The present study is a Descriptive-analytical survey, and the target group is Iranian nurses. According to the Ministry of Health statistics, 125369 people are participated in this study. information is collected from 384 people by cluster distribution using questionnaire. The statistical analysis in this study is performed by SPSS and SMART-PLS software

    Results

    According to the study, all the collected information is normal. Based on factor analysis, there is an inverse significant relationship between resilience and burnout, and also, the sense of success has a significant effect on resilience as part of burnout.

    Conclusion

    In order to increase the resilience of nursing staff in such conditions, it is necessary to pay more attention to the factors affecting their burnout and plan to minimize it. Developing educational programs and adding diversity in service delivery might be useful to enhance personal feelings and also reduce burnout.

    Keywords: Burnout, Nurses, Resilience, Covid-19, Structural Equation Model
  • Rahele Panjekoobi, Farzad Firouzi Jahantigh* Pages 42-50
    Background and Aim

    As difficulties increase, the level of uncertainty and risk in the supply chain increases. Medicine is a strategic product and is directly related to community health. The aim of this study is to evaluate the risk factors of pharmaceutical supply chain with artificial intelligence methods.

    Materials and Methods

    By reviewing the texts and interviewed 6 adept experts who had a Master’s degree and Ph.D. and had experience between 7 and 15 years in the field of risk and pharmaceutical supply chain, risk factors were identified. Finally, using multilayered perceptron neural networks and support vector machines with polynomial linear kernel functions and radial base in two low-risk and high-risk classes were classified in Python software.

    Results

    22 factors were identified and classified using neural networks in 5 categories: assets, network and transportation, government and market, strategy and supplier. Shift in interest and inflation, Changes in exchange rates, Inflexibility in production and disruption of customer service are the most important risks in the pharmaceutical supply chain, respectively. The results of evaluation criteria showed that the multilayer perceptron model had better performance than the support vector machines with linear, polynomial and radial basis functions.

    Conclusion

    The results showed that artificial neural networks are able to classify pharmaceutical supply chain risk factors with acceptable accuracy. As a result, classification of risk factors with an accuracy of 97/07% indicates the high ability of multilayer perceptron network in risk assessment of pharmaceutical supply chain.

    Keywords: risk, supply chain risk management, neural network, pharmaceutical supply chain management
  • Sepideh Safaverdikhan, Asgar Aghaei Hashjin, Aidin Aryankhesal* Pages 51-63
    Introduction

    Root cause analysis is one of the most important tools in disaster management that aims to identify the real causes of an issue and find ways to eliminate them. Surgery is one of the areas in which the possibility of clinical error is significant. Therefore, the study aims to explain the weaknesses and challenges of root cause analysis in surgical events and identify the experience of staff around the technology.

    Materials and methods

    This qualitative study was conducted through interviews in 2021. Twenty members of the root cause analysis team working in teaching hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences were interviewed. After conducting the interviews, MAXQDA software version 10 was used to analyze the thematic content and extract concepts related to the research objectives.

    Results

    The majority of participants were female, head nurse, aged 30 to 40, work experience of 11 to 15, and employed in Hasheminejad Hospital. The most important weaknesses identified for root cause analysis included the lack of proper implementation of the root cause analysis process and the lack of participation of individuals, hospitals and universities in this process.

    Conclusion

    Health managers and policymakers should address the weaknesses of root cause analysis by explaining the necessity of the process, root cause analysis immediately after each clinical event, evaluating the effectiveness of root cause analysis, and providing adequate feedback from the authorities. Upstream therapy, creating a culture of root cause analysis, providing the necessary facilities to perform these analyzes, providing clear instructions to encourage and punish employees.

    Keywords: Root cause analysis, Surgery, Qualitative research, Iran
  • Bahareh Hashemi Moghaddam *, Mohammad Reza Karimi Alavije, Najima Sadat Kianoosh Fard, Shahin Ebrahimbabaei Pages 64-78
    Introduction

    The concept of patient satisfaction has become very important in the field of healthcare and the major part of this satisfaction is affected by the quality and variety of hospital hotel services.The main purpose of this study is to analyzing the effect of quality of non-medical services (hoteling) of hospitals on satisfaction considering the mediating role of satisfaction with health services in Shahid Fayyaz Bakhsh, Shahid Hasheminejad and Masih Daneshvari hospitals.

    Method

    The type of this study is of applied and descriptive-correlational. The statistical population of this study included 48043 recipients of services in the mentioned hospitals. The sampling method is simple relative random judgment and Krejcie and Morgan table was used to determine the sample size.  information collected through a researcher-made questionnaire. In order to analyze the data and test the hypotheses from descriptive and inferential statistics through SPSS22 software and also to check the model fit and confirmatory factor analysis from Lee software. Shannon entropy method was used to measure the importance and weight of the studied variables.

    Results

    The weight and priority of each of the research variables implied that the views of service recipients in the field of non-medical services of hospitals, services during treatment, cleaning services, welfare services, human resources, buildings and facilities, and patient nutrition were respectively high to low priorities.

    Conclusion

    Recipients satisfaction of non-medical services was average. Establishing partnership management system and determining their medical priorities and needs might increase their satisfaction .

    Keywords: service quality, non-medical services, caregivers satisfaction
  • Abbasali Rastgar, Mahdieh Vishlaghi* Pages 79-90
    Objective

    Organizational bullying leads to uncontrollable stressful situations in which people cannot perform their tasks properly and relax and this may lead to fatigue and exhaustion. The aim of this study is to determine the effect of organizational bullying on emotional exhaustion mediated by nurses' psychological distress.

    Methodology

    This study is applied research and descriptive. The population of the study is the nurses of Shariati Hospital in Tehran. 148 questionnaires returned Based on simple random sampling and the research data analyzed using SPSS and AMOS software. Research variables measured using the questionnaire of organizational bullying of Inerson et al. (2009), psychological distress of Kessler et al. (2003) and emotional Exhaustion of Maslaj and Jackson (1981).

    Results

    Organizational bullying has effect on nurses' emotional Exhaustion directly and also effect on nurses' emotional Exhaustion through mediation of psychological distress indirectly.

    Conclusion

    The results of the present study have brought innovations in the field of organizational bullying and psychological distress of nurses and also help hospital managers to understand the effect of organizational bullying on nurses' emotional Exhaustion by providing comfortable working conditions to prevent emotional Exhaustion. Also because of the effect of organizational bullying on psychological distress, managers have to create a friendly atmosphere to prevent such psychological states so that they can provide appropriate services.

    Keywords: Organizational Bullying, Emotional Exhaustion, Psychological Distress, Shariati Hospital Tehran